Reus avança com a ciutat Smart

(Llegeix la notícia original a Actual Tarragona)

Zona Smart a la plaça de l’Estació, amb carregadors per a vehicles elèctrics i dispositius mòbils, i WiFi gratuït

 

L’Ajuntament de Reus, dins l’estratègia Reus Smart City, ha convertit la plaça de l’Estació en una zona Smart, amb la posada en funcionament de diferents serveis avançats: una nova estació de recàrrega per a vehicles elèctrics, integrada a la xarxa que gestiona Reus Mobilitat i Serveis; cobertura de la xarxa municipal Reus WiFi; i un banc intel·ligent per a la recàrrega de dispositius mòbils, alimentat amb mòduls fotovoltàics.

Marc Arza, regidor de Promoció Econòmica, afirma que “el Govern de Reus ha fet en els darrers anys una aposta per adoptar mesures basades en la tecnologia que permeten millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Projectes en àmbits com l’atenció a les persones, la mobilitat, la promoció, la cultura, el medi ambient i la salut, per fer de Reus una ciutats més habitable i sostenible, gràcies a una gestió més eficient i de qualitat dels serveis”.

El nou carregador de vehicles elèctrics té capacitat per donar servei a dos vehicles al mateix temps. És de recàrrega semi-ràpida, amb la qual cosa un vehicle convencional es pot carregar completament amb un temps d’entre 2 i 4 hores. La instal·lació completa el pla de desplegament de carregadors municipals previstos per enguany. La xarxa que gestiona l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis disposa actualment de 14 estacions de recàrrega, amb capacitat per donar servei a 32 vehicles de manera simultània.

La plaça de l’Estació també disposa de cobertura de Reus WiFi, de la xarxa oberta de Reus Smart City. L’abast del servei també arriba al passeig de Sunyer i a la plaça de les Oques. Amb aquesta nova implantació, el projecte Reus WiFi ha passat de 16 a 18 espais coberts, i té la voluntat d’anar ampliant les zones WiFi públiques a diferents espais de la ciutat de manera progressiva. L’ús de la xarxa pública ha anat creixent, i actualment, més de 500 usuaris es connecten diàriament a la xarxa.

La tercera actuació inclosa a la zona Smart de la plaça de l’Estació és la instal·lació d’un banc intel·ligent, que substitueix el banc tradicional que hi havia fins ara. El nou seient públic, de disseny modern, permet la recàrrega d’aparells mòbils amb connexió USB o amb tecnologia sense fils. El carregador funciona de manera autònoma, gràcies a la bateria i mòduls fotovoltaics de què disposa. Aquesta actuació ha tingut un cost de 6.500 euros.

Aposta pel vehicle elèctric

Amb el nou punt de recàrrega de vehicles elètrics, Reus disposa de 14 estacions repartides per tota la ciutat. La instal·lació del carregador de la plaça de l’Estació completa el desplegament previst per enguany, després de la posada en funcionament dels nous punts de recàrrega instal·lats al Pavelló Olímpic Municipal i al carrer de l’Argentera, cruïlla amb l’avinguda dels Països Catalans. La instal·lació i posada en servei dels tres darrers punts ha tingut un cost de 12.000 euros.

En el seu conjunt, la xarxa d’estacions de recàrrega que gestiona Reus Mobilitat i Serveis està preparada per donar servei simultani a 32 vehicles. De les 14 estacions de recàrrega, 8 estan ubicades en aparcaments municipals i 6 a la via pública, en superfície:

Plaça de l’Estació: 2 places.
Pavelló Olímpic Municipal: 2 places.
Carrer de l’Argentera: 2 places (un cotxe i una moto).
Plaça de la Llibertat: 2 places.
Àrea Riera Miró: 2 places.
Edifici Tecnoparc: 2 places
Pàrquing Baluard: 2 places
Pàrquing Carrilet: 2 places
Pàrquing Llibertat: 4 places
Pàrquing La Fira Centre Comercial: 4 places
Pàrquing Oques: 2 places
Pàrquing Pastoreta: 2 places
Pàrquing Passeig Prim: 2 places
Pàrquing Sant Ferran: 2 places

Els carregadors de la plaça de la Llibertat i de l’àrea Riera Miró són de càrrega rápida. La resta són de semi-ràpida.

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Ocupació, afirma que “Reus és una ciutat adaptada al vehicle elèctric des de l’any 2014, fet que es consolida contínuament amb l’ampliació de la xarxa municipal d’estacions de recàrrega, i l’ús que en fa la ciutadania. L’aposta municipal pel vehicle elèctric, també es tradueix en avantatges i bonificacions fiscals per promocionar-ne l’ús, i en la renovació de la flota municipal de vehicles amb unitats híbrides o elèctriques.

L’any 2017, l’ús de la xarxa municipal d’estacions de recàrrega es va tancar amb més de 6.000 recàrregues, quan el 2016 la xifra total es va situar al voltant de 4.500.

L’Ajuntament ofereix avantatges i bonificacions fiscals per promocionar l’ús del vehicle elèctric. La càrrega a la xarxa municipal és gratuïta, i els vehicles elèctrics aparquen amb un descompte del 50% als pàrquings municipals. Enguany també continua vigent la bonificació del 75% de la quota de l’impost de vehicles per a vehicles elèctrics. En el cas de vehicles híbrids, el descompte és del 75% el primer any i del 65% la resta.