Gustavo Cuadrado : Projecte Hèlix, un projecte d’Economia Circular i Col·laborativa

El Gerent de la FTSMC , Gustavo Cuadrado ha presentat El projecte Hèlix és un projecte que es desenvolupa a partir de dos eixos: Economia circular i Economia col·laborativa

Es tracta d’un procés de cinc etapes mitjançant les quals i a grans trets es reaprofiten els gots de plàstic per convertir-los en material que pugui donar nous usos. En el projecte és clau l’aprenentatge TIC (de tecnologies de la informació i la comunicació), reptes socials amb entitats i alumnat, formació per competències, estratègies bottom-up construïdes des de sota i que acaben desenvolupant la proposta, i una metodologia basada en l’aprenentatge i servei. Tot plegat permet que els residus generin acció social en un cicle que tornarà a començar.

Per aquest motiu, l’economia circular és una alternativa de prevenció perfecte, atractiva i viable per a la reutilització, reparació i/o reciclatge de residus i així el reaprofitament d’aquests recursos. En definitiva actualitza el concepte del reciclatge convertint els residus en matèria primera.

es que entre els objectius de la proposta del Parlament Europeu 2030 es contempla arribar al 70% de residus municipals reciclats millorant el 45% actual; limitar els vessaments en un 5%; reduir un 30% el malbaratament d’aliments en 2025 i a la meitat en 2030; definir els objectius que permetin reduir residus marins; incrementar el reciclatge d’olis usats; intensificar la recollida selectiva; promoure una aplicació de forma jeràrquica dels residus per al seu reaprofitament; i fer obligatori per als productors, i mitjançant incentius, sistemes de responsabilitat respecte al medi ambient.

Pel que fa a economia col·laborativa, el model econòmic situa als participants en un nivell d’igualtat basat en la col·laboració i no en la competència.

El projecte del reaprofitament de residus a Tarragona parteix de la iniciativa de la Cooperativa Combinats SCCL en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona sota el títol ‘Un got per festes’ amb un model pioner que té per objectiu reciclar i reaprofitar els gots de plàstic d’un sol ús de les festes de Sant Magí i Santa Tecla, i la instauració del got reutilitzable amb la implicació tant del sector públic com del privat amb l’obligatorietat del seu ús.

És d’aquesta manera que s’aconsegueix passar d’1 milió i mig de gots de plàstic d’ús únic utilitzats a les festes de 2016 a 400 mil unitats de material 100% reciclable, el que significa reduir-los en més d’un milió. I que permet aquesta reducció? D’una banda un 65% menys de contaminació de CO2 i reduir el cost de neteja i recollida d’aquests residus en un 30%.

A la vegada millora la imatge de la ciutat evitant l’acumulació de gots a papereres i carrers. I es que al 2016 un 85% de gots d’un sol ús acabaven a terra, el que són més d’1 milió 200 mil unitats, mentre que al 2017 amb el got reutilitzable només el 5%, unes 45 mil unitats, aproximadament.

amb que es reaprofiten aquests gots? En material per a impressores 3D mitjançat el plàstic ja fabricat a les empreses químiques tarragonines.

El projecte Hèlix aporta a més una implicació social als centres educatius mitjançant la formació per competències, impacte social i una integració amb retorn.
Formació per competències significa ensenyar en els àmbits necessaris per al seu desenvolupament.

Impacte social en involucrar en el projecte a persones amb problemes d’exclusió social que treballen en comunitat i converteixen els conflictes en oportunitats, resolen reptes personals i col·lectius, i s’interrelacionen.

Finalment, la integració aporta un retorn i vincula col·lectius com el Centre de Paràlisi Cerebral La Muntanyeta cobrint necessitats socials del col·lectiu.
En el projecte ha format part l’Institut de Sant Pere i Sant Pau amb un servei comunitari mitjançant un total de 12 alumnes en tres equips de quatre membres cadascun, durant dues hores setmanals per tirar endavant tres projectes de base tecnològica i utilitzant una impressora làser 3D en col·laboració amb Petits Enginyers i amb el material reciclat dels gots donant lloc a noves utilitzats dirigides a entitats socials del mateix barri de Sant Pere i Sant Pau, com l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral La Muntanyeta.

D’altra banda es realitza un seguiment de tot el treball i el projecte amb la plataforma Messagenes a www.messagenes.com que permet un newsroom específic de cada projecte i que els alumnes i equips puguin penjar la informació sobre el procés d’aprenentatge.

La Xarxa de Centres Cívics de Tarragona cedeix espai al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau on la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i l’Ajuntament de Tarragona instal·len l’espai tecnològic adequat per fer formació en robòtica, tic i aplicacions, reducció de la bretxa digital, impressió en 3D i edició de vídeo entre d’altres. A la vegada és un espai obert a la ciutadania i els diversos col·lectius i entitats.

Projecte Hèlix, és un projecte impulsat per la Fundació Smart Mediterranean Region amb la col·laboració de Cooperativa Combinats, Diputació de Tarragona i l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona.