La Part Alta, el cor medieval de la ciutat

La Càtedra Smart Cities de la URV ha presentat els últims estudis sobre la Part Alta i la ciutat medieval en la jornada «Tarragona Medieval. Memòries, paisatges i patrimoni de la Part Alta». Primerament, es va presentar una investigació històrica sobre la Tarragona medieval, que conclou que la ciutat és un exemple quasi únic de planificació urbana medieval. L’època medieval va iniciar amb una Part Alta buida, molt deshabitada en època romana i ocupada per grans espais semi buits, com el Fòrum. Això va donar l’oportunitat d’ordenar urbanament la ciutat amb tècniques molt modernes. Per això, els carrers són tan rectes i no es percep el caos d’altres cuitats. Tarragona és una ciutat pensada i planificada. Destaca la conferència inaugural, a càrrec d’un dels principals historiadors de la Tarragona medieval, Gerard Boto: «Reconèixer Tarragona: gènesi del nou urbanisme europeu a la Part Alta».

El director de la Càtedra Smart Cities, Santiago Castellà, va participar de la taula rodona «De la ciutat medieval a la Part Alta de Tarragona», on es va reflexionar sobre l’evolució del barri i quin ha de ser el seu futur, encaixant amb una ciutat que no deixa de créixer i en una societat cada vegada més globalitzada.

Posteriorment es va presentar l’estudi d’indicadors de la qualitat de l’espai urbà, on s’estudia cada element del barri que influeixen de forma directa i indirecta en la vida dels veïns i veïnes: ombres, bancs, espai de les voreres, estat de les façanes, fanals, soroll… s’han estudiat tots els elements que incideixen la qualitat, per poder saber quin paper de la Part Alta a la ciutat. Aquest estudi es va presentar durant una taula rodona, amb la important presència de Cristina Gutiérrez: «Indicadors de qualitat del paisatge urbà de la Part Alta de Tarragona». Gutiérrez va ser eurodiputada durant tres legislatures, molt vinculada amb el Patrimoni. Ara és directora de la Fundació Ars Civilis, que vincula el patrimoni i la modernitat.

La jornada també va incloure una ruta per la Part Alta i la presentació del joc «Pactum«, un joc d’estratègia que obliga als jugadors a arribar pactes en la gestió d’una ciutat medieval. Les escoles de la Part Alta ja compten amb el joc, per treballar amb els seus alumnes.

Finalment es va concloure que els centres històrics són molt importants en una ciutat perquè generen identitat, compromís i valors i, per tant, pensar una ciutat intel·ligent des de patrimoni és pensar-la des dels valors i l’enfocament a la ciutadania.

Els estudis i la jornada van comptar amb l’ajut de Recercacaixa i cathedralcities.net, un projecte molt més ampli i ambiciós sobre les ciutats amb Catedral.