Josep Fèlix Ballesteros: “Volem convertir el Camp de Tarragona en l’Smart Valley del sud de Catalunya”

L’Ajuntament de Tarragona es troba al capdavant de la consolidació de la ciutat com a smart city i de la resolució del Corredor Mediterrani entre altres reptes

– Tarragona té el segell d’smart city. Quins reptes implica aquesta certificació?

Hem d’aprofitar l’oportunitat que representa organitzar els Jocs Mediterranis de 2017 per accelerar el procés de modernització de la ciutat. Aprofitarem el dinamisme d’aquelles empreses que s’acosten a la ciutat pensant en els jocs per consolidar una cultura emprenedora, implantar xarxes que desenvolupin activament les noves tecnologies i avançar en eficiència energètica, sostenibilitat, participació ciutadana i creixement econòmic.

 

– Defensa que “si la ciutadania no participa, adéu al concepte smart city”. A què es refereix?

Parlem de millorar els serveis que es presten als ciutadans i, per tant, d’un increment de la seva qualitat de vida. No es tracta d’imposar res sinó d’un lideratge compartit. Les ciutats han de ser forçosament funcionals, és el que se’n diu urbanisme reversible: aplicar el concepte smart city no només a grans projectes de ciutat, que també, sinó a coses tan quotidianes com aconseguir estalviar energia a casa.

 

-Parlant de millorar serveis… en quin punt es troba l’assumpte del Corredor del Mediterrani?

És un tema fonamental per a nosaltres, en tant que resulta bàsic i prioritari per al desenvolupament de dos motors econòmics tan importants com són el Port de Tarragona i la indústria que ens envolta. Ara bé, mentre el Corredor no sigui una realitat, mantenim la nostra aposta ferma i decidida per un tercer carril, el qual seria altament beneficiós, ja que ens permetria potenciar la gran indústria i el Port a través de les exportacions, però també afectaria positivament altres sectors, com és el de l’R+D+i. La nostra aspiració és convertir el Camp de Tarragona en l’Smart Valley del sud de Catalunya. Volem fer-ho a través de la combinació de tres ingredients fonamentals al nostre territori: la indústria química, la URV i la sostenibilitat.

-És realment factible la convivència entre indústria i turisme?

I tant que ho és. De fet, venim practicant aquesta convivència des de fa 40 anys. Tarragona acull el polígon petroquímic més gran del sud d’Europa i, al mateix temps, la Costa Daurada atrau milers de turistes cada any. I això no ho dic jo, ho diuen les estadístiques i l’interès d’inversors forans per establir noves ofertes turístiques al nostre entorn. L’exemple més clar és BCN World.

 

Entrevista a Josep Fèlix Ballesteros. Diari ARA.