El got reutilitzable aprova positivament a les festes de Tarragona

un got per festes“L’acceptació ha estat extraordinària”, ha celebrat la consellera de Festes Begoña Floria, respecte a l’ús del got reutilitzable durant les passades festes de Sant Magí i amb nova aposta per aquesta Santa Tecla 2018 a la ciutat.

Es tracta d’una iniciativa que va sorgir amb l’objectiu d’evitar l’impacte mediambiental que suposen les festes durant les quals es generen grans quantitats de brossa.

Floria, també presidenta de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region, qui en dona suport, ha destacat que “som pioners com a ciutat sostenible en l’àmbit espanyol” i ha assegurat que “entre la gent jove hi ha hagut un nivell d’acceptació molt gran”.

La consellera, fins i tot, ha fet menció de les entitats de la ciutat que “ja ho han agafat com seu” i han dissenyat els seus propis gots identificatius durant les seves celebracions. A més, Floria ha agraït el treball “de pedagogia de la Guàrdia Urbana”, ja que “quan hi ha hagut sanció és perquè hi ha hagut reiteració de l’incompliment”. En aquest sentit, “només tres establiments de més de 50 han estat sancionats” per no utilitzar el got de les festes.

‘Un got per festes’

La proposta de Participio.cat i la Fundació Smart Mediterranean Region porta per nom “Un Got X Festes” i consisteix en un got de polipropilé (PP5), reutilitzable i 100% reciclable que es pot adquirir al preu d’un euro a la majoria d’establiments de restauració  dels espais on es desenvolupen els actes festius, al Mercat Central i a l’estand de les festes al Teatre Tarragona.

Un dels objectius que es persegueix és la reducció de deixalles que es generen durant les festes. Per exemple, únicament durant els 15 dies que sumen Sant Magí i Santa Tecla es van distribuir, en 2016, a Tarragona 1.500.000 de gots d’un sol ús.

Això suposa un problema de residus i un desgast mediambiental significatiu. Amb la iniciativa, de fet, es calcula que es podran estalviar fins a 24 tones de CO2, reduir en un 80% el nombre de gots distribuits i mantenir la ciutat notablement més neta.

Per ara, el passat any en que es va testar el got, es va reduir un 15% el volum de residus recollits durant les festes de Santa Tecla i van reduir-se un 30% les hores de treball d’equips de neteja a la ciutat per recollir-los, el que suposa a la vegada un estalvi mediambiental.