Entrevista sobre el concepte smart a la Cadena SER TGN-Reus

 

 

 

 

 

El director de la càtedra Tarragona Smart Mediterranean City de la URV, Santi Castellà, ha estat entrevistat a la Cadena SER TGN-Reus, on ha parlat de les potencialitats del món smart i de les aplicacions a la ciutat de Tarragona. Us deixem l’streaming i el text.

»

“No és un concepte fàcil perquè es basa en que en poc temps acumulem moltes dades”. Santiago Castellà, director de la Càtedra Smart Mediterranean City de la URV. Passa pels nostres estudis per defensar que la “Tarragona Smart” està ben viva i que es va coent en silenci. Sobre les dades, Castellà explica que tot allò que fem va deixant rastre com ara on aparquem els cotxe, per on circulem cada dia… O que el mateix trànsit a les ciutats i l’enllumenat també genera dades. Tot això genera el “big data” i aquestes dades creuades ens permeten obtenir una gran quantitat i qualitat d’informació útil. Saber on va la gent a dinar, en quins concerts va i quines activitats han fet abans i després són més exemples del tipus d’informació que es pot anar recol·lectant.

Una smart city diu que ens ha de portar 3 grans revolucions. “Una vinculada als temes de sostenibilitat amb estalvi i redistribució d’energia. Una segona de democràtica amb govern en línia i governs més propers. I la tercera passa per “una revolució de la creativitat i del coneixement”.

 

La privacitat

Castellà defensa la necessitat de la privacitat i que cal que es protegeixin bé, Ens posa, però, un exemple d’utilitat en casos de persones grans que viuen soles. “A Londres es fa la tele lectura dels comptadors de llum i aigua i quan fa més de 4 hores que una persona gran que viu sola no ha encès res se li fa una tele trucada”. També avisa que l’abaratiment dels xips és el que permet aquesta revolució en, per exemple, pagar sense diners amb el mòbil o una smartband. Però en un futur no molt llunyà ho podrem fer amb la nostra retina o empremta digital. Estarem al cas… «.