Els joves emprenedors protagonitzen el I Fòrum Jove de la Tarragona Smart Mediterranean City

El passat 4 d’octubre va tenir lloc a l’Espai Tabacalera el I Fòrum Jove de la Tarragona Smart Mediterranean City, «Repensem Tarragona». Aquest Fòrum, organitzat per la Jove Cambra Internacional de Tarragona en col·laboració amb la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, va tenir com a protagonistes els joves emprenedors de la ciutat, que han pogut aportar les seves idees per a la transformació de Tarragona en una ciutat intel·ligent.

ForumJove_Inauguracio_Forum_SantiagoCastella_AriadnaPinol

Van inaugurar l’acte Ariadna Piñol, presidenta de la Jove Cambra Internacional de Tarragona, i Santiago Castellà, director de projectes de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City. Durant l’activitat principal de la jornada, els 40 joves participants al Fòrum es van organitzar en 5 taules temàtiques, corresponents a les principals línies de treball en la matèria de smart cities: turisme, energia, aigua, mobilitat i salut. Després d’exposar i debatre les idees, cadascuna de les taules en va fer una selecció, que es va posar en comú amb la resta de participants.

ForumJove_TaulesTreball2 ForumJove_TaulesTreball3 ForumJove_TaulesTreball4

El propòsit de l’activitat es va acomplir amb èxit, i cadascuna de les taules de treball va desenvolupar diverses idees. La taula de turisme va destacar la importància de fomentar les experiències turístiques 3.0, amb aplicacions mòbils que ens permetin gaudir de la realitat augmentada o audioguies introduïdes al nostre smartphone, i va posar de relleu la necessitat del que s’anomenaopen data; és a dir, l’accés públic a les dades municipals per tal de desenvolupar aplicacions que responguin a les necessitats col·lectives. La taula d’aigua va posar l’accent en l’aprofitament de les aigües freàtiques, així com de l’aigua de la pluja, per a usos com el rec o la neteja. La taula de mobilitat va destacar la necessitat d’impulsar la mobilitat elèctrica, primer en bicicletes i motos, i més tard en cotxes, per tal d’aconseguir la reducció de les emissions de CO2. Per la seva banda, la taula d’energia va proposar incentivar l’autoconsum energètic; és a dir, la instal·lació a les llars d’energies renovables com a complement a l’energia elèctrica, la qual cosa suposaria un estalvi energètic important i, per tant, una reducció de la contaminació. Per últim, la taula de salut va proposar la creació d’una xarxa de voluntariat de salut, a través de la qual joves voluntaris i gent gran es puguin posar en contacte a través de Whatsapp.

ForumJove_TaulesTreball5

La cloenda de l’acte va anar a càrrec d’Emma Amorós, directora del programa del Fòrum; Javier Villamayor, Tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Jocs Mediterranis Tarragona 2017 i Ciutat Intel·ligent, i Ariadna Piñol. Tots tres van destacar la importància de la implicació dels joves en la millora de la ciutat, i de l’aportació d’idees per tal de fer possible la transformació de Tarragona en una ciutat intel·ligent.