El Festival REC celebra la Jornada Professional sobre cinema i tecnologia amb el suport de la Fundació Tarragona SMART

En el marc del Festival REC 2018, aquest dimarts 4 de desembre té lloc la Jornada Professional REC 2018 – Cinema i Tecnologia NOW a l’Espai Turisme (c.Major,37). L’esdeveniment compta amb la col·laboració i suport de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra de la URV Tarragona Smart City on el seu director, Santi Castellà, ha format part de la inauguració de la jornada, junt al director del festival, Xavier G. Puerto.

El cinema ha estat relacionat amb les tecnologies des dels seus mateixos origens, quan va ser catalogat com un ‘invent’ més de l’època. Tant des de les vessants més industrials (com les apostes pel cinema 3D als anys 50 del s.XX), com des del cinema més independent o underground (com Valdelomar i el seu so diafònic, o la ‘táctil visión’), el cinema sempre ha sigut un canal des d’on les tecnologies més avançades es feien arribar al gran públic. D’aquesta manera no ens ha de sorprendre la presència de les tecnologies més actuals en diversos àmbits del cinema, tant d’aplicació en la seva vessant més comercial com tenint influència en la seves propostes narratives.

La realitat virtual, la neurotecnologia i, evidentment, el món de les xarxes socials han entrat amb força al món de l’audiovisual i en la seva agenda a curt i llarg termini. Però quin és el camí que seguiran totes aquestes aplicacions i com es relacionaran amb l’audiovisual? Com totes aquestes propostes ajudaran a que el cinema conservi i reforçi la seva centralitat com a art popular? Com la indústria està potenciant aquestes propostes i en quines està més interessada? Tenen o tindran algun pes a nivell narratiu i en la manera d’explicar històries? En un única pregunta, variaran el cinema tal i com el coneixem ara?

Després de les jornades sobre “Viralitzar la multipantalla” del 2016, on s’entrava de ple al fenòmen transmedia i la utilització de les diverses finestres de comunicació, enguany el REC va una mica més enllà, intentant plantejar la realitat actual de l’audiovisual en relació a les tecnologies i el mercat d’app, així com mostrar amb claredat quins són els camins de desenvolupament digital i de recerca que es plantegen des de la indústria, les institucions i el mercat per als temps més immediats.

A continuació el programa de la jornada:

Programa:

10 h – Presentació de la Jornada a càrrec de Javier Garcia Puerto, director del REC, i Santiago Castellà, director de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City de la URV”.

10.15 h a 11 h Què demana el cinema a la Technologia? Apps, tècniques immersives, neurociències i els nous trends

Com funcionen i què són les ‘incubadores’ i ‘acceleredadores’ per aquest tipus de projectes.

Anniken Haldna, de StoryTek (mediatech accelerator – https://storytek.eu/)

11 h a 11.30 h. Pausa Cafè

11.30 h a 12.15 h VJ/VR i altres v’s. La influència/ presència de les tecnologies actuals a la narrativa audiovisual.

Jose Luis de Vicente, comissari independent (diverses expos al CCCB), i cap de la Secció I+D al Sonar.

12.15 h a 13.15 h Presentació de projectes d’innovació narrativa amb eines virtuals i tecnològiques.

13.15 h a 13.45 h El suport institucional a la creativitat tecnològica Prado Porris – Consejera Técnica de la S.G. de Promoción de Industrias Culturales y Mecenazgo del Ministerio de Cultura y Deportes.

13. 45 h. – Tancament

La Jornada Professional del REC 2018 es duu a terme amb el suport de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City, així com la col·laboració de Tarragona Turisme i Tarragona Film Office.