El 1er Youth Forum for the Mediterranean se celebra amb joves mediterranis de 20 països

La Unió per la Mediterrània (UpM) i l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Fundació Tarragona Mediterranean Smart Region i la Càtedra Smart de la Universitat Rovira i Virgili, han celebrat aquest cap de semana, del 6 al 9 de juliol, el primer Fòrum de Joves per a la Mediterrània a Tarragona, en el marc dels XVIII Jocs Mediterranis.

El Fórum va reunir al Teatret del Serrallo a 45 representants d’organitzacions dirigides per joves, plataformes i xarxes de 20 nacionalitats euromediterrànies per compartir el seu treball, talent i idees amb vistes a desenvolupar la cooperació regional i projectes dirigits per joves. Sis dels participants son de las comarques de Tarragona, estudiants i joves investigadors de la Universitat Rovira i Virgili.

La sessió d’obertura del 6 de juliol va tenir lloc a la seu de la Unió per la Mediterrània (UpM), a Barcelona, amb la participació del secretari general designat de la UpM, Nasser Kamel; el president del Port de Tarragona, Josep Andreu i Figueras; la degana de la Universitat Rovira i Virgili, Mª José Figueras, el conseller comissionat dels Jocs Mediterranis 2018, Ciutat Intel·ligent i Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, i la consellera de Joventut i Cooperació a l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez.

Fomentant el diàleg intercultural

El Fòrum ha volgut fomentar el diàleg intercultural entre les organitzacions juvenils de les dues ribes de la Mediterrània i crear espai per a la construcció de projectes regionals, proporcionant als participants un ampli coneixement sobre com desenvolupar un projecte d’àmbit regional des de la seva concepció a la seva aplicació.

En cada sessió s’ha estimulat la reflexió col·lectiva i l’intercanvi de metodologies i bones pràctiques sobre la cooperació regional i el desenvolupament de projectes a la Mediterrània, posant èmfasi en la promoció de les relacions entre les organitzacions dirigides per joves i els agents de cooperació regional, com la Unió per la Mediterrània i alguns dels seus col·laboradors, promovent així la participació dels joves en una agenda regional orientada a l’acció.

També cal destacar l’intercanvi amb experts d’alt nivell de la regió, amb que els joves líders van debatre i van presentar idees de possibles projectes de la Unió per la Mediterrània, dirigits per joves i en consonància amb els actuals marcs de política euromediterrània i amb alguna de les prioritats de la Unió per la Mediterrània: el desenvolupament sostenible, la igualtat de gènere i l’ocupació dels joves.

Representant gairebé el 60% de la població total, el jovent constitueix un dels actius més importants per a l’estabilitat i el desenvolupament a la regió euromediterrània i té un paper important a l’hora d’energitzar el creixement, la reducció de la pobresa i el desenvolupament. La seva participació activa en la cooperació i el diàleg regional és essencial ja que són importants ambaixadors dels valors compartits que la UpM pretén promoure tant a les costes nord i sud de la Mediterrània.