4a conferència Bioeconomic® – Hotels i turisme sostenible: oportunitats que ofereix l’economia circular

La sostenibilitat i eficiència aplicada al sector turístic i hoteler, motiu de la 4a Conferència BioEconòmic

La Sala de Graus de la Universitat Rovira i Virgili (URV), al Campus Catalunya, ha acollit aquest dilluns 30 de novembre la 4ª Conferència BioEconomic Turisme i Hotels Sostenibles. Sota el títol ‘Oportunitats que ofereix l’Economia Circular al Turisme’, la jornada ha comptat amb una seixantena d’assistents i un seguit de ponències durant tot el matí, on s’ha defensat que la millor inversió és l’eficiència dels recursos, emblema del cicle.

IMG_1152

Dirigida a institucions públiques i professionals del sector hoteler i turístic, arquitectes i enginyers, constructors, decoradors i promotors, entre altres, la conferència s’ha desenvolupat amb l’objectiu d’exposar, difondre i aportar una visió global, innovadora i d’avantguarda sobre el desafiament mediambiental en la Construcció Sostenible, l’Economia Circular i la cura del Medi ambient, abordant diversos temes basats en sectors considerats clau i de summa importància per a la nostra economia actual i de futur com són el Turisme Sostenible, l’Economia Circular, la Construcció i la Mobilitat Sostenible.

Entre d’altres, s’ha donat a conèixer els beneficis de la rehabilitació energètica hotelera millorant la sostenibilitat, i l’excel·lència en estratègies i pràctiques constructives d’edificis en rehabilitació o en fase d’ús. Un exemple és l’empresa H2O Renovables que fomenta l’ús d’energies de proximitat com la generada per biomasa, a base de fusta, per exemple donant ús a subproductes que es llencen com els ossos d’olives, ametlles o l’avellana, tenint en compte la gran producció d’aquests fruits a Catalunya i que es poden servir per generar energia. «Donada la crisi moltes empreses tenen por d’invertir en aquests avenços i prefereixen destinar recursos a necessitats internes. Nosaltres oferim una línia de financiació gestionant l’energia i els recursos, el transport del combustible i un manteniment integral de les instal·lacions» explica Carlos Fernández, responsable de qualitat de l’Aire de l’empresa.

El sector hoteler de Tarragona cada cop més interessat

També s’han tractat plans estratègics de diverses empreses i la rendibilitat de la construcció sostenible, parant atenció per exemple a les façanes, la il·luminació, el confort, l’aïllament o les instal·lacions tèrmiques, entre altres paràmetres, a més de novetats en el sector. «Cada cop hi ha més oficines, hotels i particulars interessats en mesures sostenibles d’aquest tipus. Tarragona, rica en el sector hoteler i turístic també mostra aquesta inquietud i interès» afirma Àlex Català, project manager de l’empresa SOMFY i participant de les ponències.

IMG_1065

El President de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, David Batalla, ha estat un dels encarregats de donar el tret de sortida a la jornada on s’ha presentat el Projecte Turístic de Tarragona, mentre que Javier Villamayor, director de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, ha format part de la clausura.

Paral·lelament també s’ha dut a terme el projecte STEPS, destinat a que les escoles treballin l’eficiència energètica.

La 4ª Conferència BioEconomic Turisme i Hotels Sostenibles compta amb el suport de TSMC (Tarragona Smart Mediterranean City), la URV (Universitat Rovira i Virgili), el CEDAT (Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona), URSA, l’Ajuntament de Tarragona i BioEconomic, entre altres, i la col·laboració de Rehabitec News.