Tarragona tindrà un got ecològic i social per festes

Tarragona tindrà got reutilitzable per festes. La iniciativa, amb marcat caràcter social i mediambiental, es posarà en marxa coincidint amb la Festa Major de Sant Magí. La proposta porta per nom “Un Got X Festes” i consisteix en un got de polipropilé (PP5), reutilitzable i 100% reciclable que es podrà adquirir al preu d’un euro a la majoria d’establiments de restauració  dels espais on se celebren els actes festius.

Un dels objectius que es persegueix és la reducció de deixalles que es generen durant les festes. Per exemple, únicament durant els 15 dies que sumen Sant Magí i Santa Tecla es van distribuir, el 2016 a Tarragona, 1.500.000 de gots d’un sol ús. Això suposa un problema de residus i un desgast mediambiental significatiu. Amb la iniciativa, de fet, es calcula que es podran estalviar fins a 24 tones de CO2, reduir en un 80% el nombre de gots distribuïts i mantenir la ciutat notablement més neta.

“Un Got X Festes” és una iniciativa de la Cooperativa Combinats, entitat sense afany de lucre creada a principis de 2017. L’entitat desenvolupa propostes i projectes oferint innovació amb perspectiva cultural, social i d’entreteniment per a cada intervenció.

Un dels seus membres, Nacho Pascual, anima els ciutadans a reduir l’impacte de les festes en el nostre entorn i “a fer servir qualsevol got reutilitzable durant les festes de la ciutat”. L’organizació proposa a la ciutadania treure al carrer els gots d’altres esdeveniments i minimitzar al màxim l’impacte que generen les festes en el medi ambient.

En la roda de premsa de presentació celebrada aquest dijous a la sala d’actes de la Cooperativa Obrera Tarraconense també hi ha assistit Ivana Martínez, consellera de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, que ha destacat que d’aquesta manera s’aconseguirà l’objectiu municipal de reduir el nombre de residus que es generen per la Festa Major, especialment pel què fa als gots.

Durant l’acte també s’ha presentat el cartell explicatiu de la iniciativa, i que es penjarà en diferents punts de la ciutat, així com el vídeo promocional.

El projecte compta amb el suport d’FCC, l’empresa encarregada del servei de neteja a la ciutat, que generarà un sistema especial de recollida durant les festes i que ha garantit que els gots que acabin llençats al carrer seran degudament separats per tal de tractar-los especialment en el procés de reciclatge.  

El 30% anirà destinat a impulsar projectes culturals i mediambientals a la ciutat, que seran seleccionats per la Cooperativa Combinats en una convocatòria pública que es desenvoluparà en el darrer trimestre de 2017.

Al projecte s’hi han sumat la majoria de distribuïdors de begudes i gots d’un sol ús que operen en el territori, fet que permet implicar un sector que té ganes d’incrementar la seva aportació a les festes majors de Tarragona. Masquefina, Vendistar, Coimpro o Pons són distribuïdors d’Estrella Damm, Heineken o Estrella Galicia. En la logística s’hi ha incorporat un clàssic tarragoní com La Industria de la Goma. El projecte també compta amb el suport i assessorament de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City.

Komando nitsQ Tarragona amb la campanya Respecta’m estaran presents en el projecte implicant “Un Got X Festes” en la divulgació i el suport a aquesta campanya tarragonina.

Per al llançament i difusió de la proposta s’ha proposat un repte per als ciutadans. Que pensin maneres creatives de penjar-se i de portar el got i que les comparteixin a les xarxes socials amb l’etiqueta #UnGotXFestes.