Tarragona entre les principals ciutats del món en un estudi comparatiu de ciutats intel·ligents

Tarragona forma part d’un estudi entre ciutats denominades “intel·ligents” de tres continents diferents que determina quins són aquells punts forts i dèbils de cadascuna en relació als projectes desenvolupats.

 

Ahir 15 de febrer a les 19:30h, la sala de graus de la Universitat Rovira i Virgili va acollir l’acte de presentació del 2n llibre de la col·lecció de la càtedra Tarragona Smart City: “¿Cómo se gobiernan las ciudades?” a càrrec d’Olga Gil, coordinadora i coautora del llibre.

IMG_0569L’acte, amb una cinquantena d’assistents, va comptar amb la intervenció de la mateixa Olga Gil, a més de Begoña Floria, consellera de Festes, Patrimoni i Plans de Mobilitat, de Santiago Castellà, director de la càtedra Tarragona Smart Mediterranean City i de Manuel Rivera, editor del llibre.

“Cómo se gobiernan las ciudades?” és un llibre que fa una comparativa entre 8 ciutats denominades “intel·ligents” de tres continents diferents per tal d’analitzar-ne i comparar-ne vuit categories diferents que es centren en els projectes desenvolupats a cada ciutat. Olga Gil concretava que aquest estudi ha mostrat com “Tarragona aposta i es preocupa pel concepte ciutat intel·ligent i vol veure a la ciutadania més involucrada en aquest concepte.” També remarcava que, una vegada realitzat l’estudi, es pot veure com Tarragona “destaca en gestió i organització, en context polític en relació amb altres ciutats, en plans mediambientals i en governabilitat. Per altra banda, en aquells aspectes on la ciutat es mostrava més dèbil eren “en la participació ciutadana i en l’economia, ja que els plans es van dissenyar en un context de recessió que va afectar a la ciutat”.

 

IMG_0616

 

Durant la intervenció de Begoña Floria destacava l’interès que va mostrar en l’anàlisi que el llibre fa passant “del detall o d’allò local a un àmbit global i universal” i sobretot l’interès en els resultats de la ciutat. Segons Floria, “la governabilitat, la qualitat democràtica, la cultura, les societats amb major igualtat, tenen molt a veure amb els projectes de ciutat intel·ligent segons els entenem en el segle XXI.”

Aquest llibre representa el nou volum de la col·lecció que la càtedra Tarragona Smart Mediterranean City va engegar amb l’edició del primer llibre de l’autor Armand Bogaarts anomenat 8 revoluciones. Conversaciones con Armand Bogaarts.

 

 

 

Biografia de la Dr. Olga GilIMG_0679

La Dr. Olga Gil, que presenta l’obra a Tarragona, fa una investigació aplicada sobre la innovació urbana, les polítiques publiques i la transformació digital de les ciutats. És especialista en govern local. És doctora en ciències polítiques i sociologia per l’Institut Europeu de Florència (2000) i Màster en estudis Llatinoamericans per la Universitat de North Carolina a Chapel Hill (1994). Treballa a la Universidad Complutense de Madrid i col·labora amb la Universidad Camilo José Cela. Desenvolupa una intensa tasca de formació d’equips de govern a Àfrica, Europa i Amèrica. Forma part de xarxes internacionals de pràctica i investigació: els seus treballs d’investigació aplicada s’han presentat recentment a Shangai, Leixester, Varsòvia i Lisboa, i publica amb els més grans especialistes en innovació i gestió pública. El programa d’investigació actual de la Dra. Gil es centra en ciutats intel·ligents en perspectiva comparada, en plataformes tecnològiques per la participació ciutadana i en regulació.

 

 

Sinopsi del llibre Cómo se gobiernan las ciudades?

Quins són els reptes de les ciutats d’avui? Emigració, atur, infraestructures, seguretat ciutadana, envelliment, integració i provisió de serveis socials. En aquest context en el que les persones, gestors públics i empreses s’hi juguen tant, es presenta el llibre ¿Cómo se gobiernan las ciudades?

L’obra analitza vuit ciutats denominades “intel·ligents” en tres continents i en fer-ho, situa Tarragona en el mapa global. Les ciutats analitzades són: Shanghai, Iskandar, els plans de Japó en tres conurbacions urbanes, Nova York, i Amsterdam, Málaga, Santander i Tarragona.
L’obra analitza vuit aspectes de les ciutatsIMG_0558 mencionades: gestió i organització, tecnologia, entorn polític, ciutadania i comunitats, economia, infraestructures construïdes i medi ambient. El treball es centra en observar les vuit categories en els projectes de ciutat intel·ligent desenvolupats a cada localitat. També para especial atenció al repte de l’alfabetització digital del segle XXI: s’explora si les ciutats dediquen esforços en impulsar aquest últim aspecte. A partir d’aquesta exploració el llibre mostra similituds i diferències interessants entre ciutats: es troben diferents definicions de ciutat intel·ligent i diferents maneres d’aplicar la definició en entorns locals. En analitzar els factors que caracteritzen les ciutats intel·ligents, el llibre destaca les oportunitats pel creixement sostenible, per impulsar el potencial de les empreses i el talent en els contextos locals.

El treball comprova que existeixen distintes facetes del concepte intel·ligent a nivell local, a excepció d’Iskanar a Malàsia, on ha estat el govern nacional el vital en el disseny dels projectes intel·ligents. També hi ha variació en el grau de suport i col·laboració de la societat.