LA IDENTITAT DIGITAL I ELS LÍMITS LEGALS DE LA XARXA PROTAGONITZEN LA CIBERÀGORA 2014

La jornada va tenir lloc ahir 10 de juliol al Palau de Fires i Congressos i va comptar amb 150 inscrits 

Ahir 10 de juliol es va celebrar al Palau de Fires i Congressos de Tarragona la Ciberàgora 2014, un punt de trobada entre ciutadania i ponents experts en noves tecnologies en relació amb diferents àmbits. Aquesta edició de 2014, que ha comptat amb al voltant de 150 inscrits, s’ha centrat en les qüestions de la identitat digital i els aspectes legals d’internet.

L’acte va ser inaugurat per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, qui va destacar la importància de «posar al ciutadà en el centre de les polítiques smart». La inauguració també va comptar amb les intervencions de Javier Villamayor, tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Jocs Mediterranis 2017 i Ciutat Intel·ligent, Santiago Castellà, director de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City de la URV i la Fundació TSMC i Mercè Gisbert, directora del grup de recerca ARGET del Departament de Pedagogia de la URV i coordinadora del FIET.

La catedràtica Victòria Camps durant la ponència inaugural

La catedràtica Victòria Camps durant la ponència inaugural

La ponència inaugural va anar a càrrec de la Catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la UAB Victòria Camps, que va parlar dels límits ètics i legals a la xarxa, així com de la necessitat de solventar la fractura digital. En una altra ponència, l’expert en xarxes socials David de Ugarte va dissertar sobre la utilitat d’internet com a eina creadora de col·lectius, així com sobre la creació de les identitats digitals i sobre la importància de fer servir internet per a crear xarxa ciutadana per arribar a la cohesió social.

D'esquerra a dreta: Jordi Duch, Gemma Filella, Ferran Resina i Ramon Arnó

D’esquerra a dreta: Jordi Duch, Gemma Filella, Ferran Resina i Ramon Arnó

Durant la jornada es va tractar també la protecció de la infància i els delictes a internet amb víctimes o autors menors d’edat. Ferran Resina, Sotsinspector Mossos d’Esquadra i Cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà, va presentar les sessions informatives que des dels Mossos d’Esquadra es fan a escoles i instituts per tal de promoure la seguretat i les conductes cíviques a Internet. Ramon Arnó, advocat especialista en aspectes jurídics de la societat de la informació, va fer una explicació dels delictes que es poden cometre a internet i en va posar alguns exemples de la jurisprudència recent. Per concloure l’acte, Gemma Filella, professora titular de la Universitat de Lleida, va presentar el videojoc Happy, enfocat a ensenyar als infants i adolescents a resoldre els conflictes de manera assertiva i reduir d’aquesta manera els casos d’assetjament escolar.

Les ponències de la jornada es publicaran properament a la pàgina web de la Ciberàgora, ciberagora.tarragona.cat.