8a. Conferència BioEconomic: “Implantació obligatòria de BIM”

El passat 1 de Juny va tindre lloc en l’URV – Universitat Rovira i Virgili de Tarragona la 8a. Conferència BioEconomic® – TSMC “Implantació obligatòria de BIM (Building Information Modeling)”. Organitzada per la Fundació – Tarragona Smart Mediterranean City i BioEconomic.

Va donar la benvinguda Santiago Castellà, Director de la Càtedra TSMC – Tarragona Smart Mediterranean City de l’URV i Sebastià Parera, Manager de BioEconomic, que van comentar la necessitat d’implantació progressiva del BIM, malgrat que al Desembre d’aquest any ja serà obligatori per les licitacions públiques.

La 1a. sessió la va moderar en Pablo Callegaris, Director de Bimetica i advocat, especialitzat en Dret Mercantil, Dret Internacional Privat i Dret en noves Tecnologies. La primera intervenció va anar a càrrec d’en Ferran Bermejo, Director Tècnic de l’ITeC – Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya, que va definir el BIM com un conjunt de programes que resolen una part del problema que suposa el desenvolupament d’un projecte. Seguidament va intervindre Elena Pla, Cap d’Àrea de Desenvolupament BIM en l’ITeC, posant èmfasi en la necessitat d’homologar els models, ens va presentar el estàndard eCOB® de creació d’objectes BIM, un instrument per a la generació d’objectes BIM genèrics o industrials que permet dotar-los d’una estructura d’informació consistent i tècnicament rigorosa, facilitant l’interoperabilitat entre programes BIM al llarg de tot el cicle de vida de la construcció.

Agustí Jardí Margalef, Soci Fundador d’APOGEA i el director del Máster Internacional BIM en Enginyeria Civil, ens va donar a conèixer els avantatges e inconvenients del BIM aplicat a  infraestructura, amb un anàlisi DAFO. Cristobal Bernal, COO – Founder Bimetica amb la sostenibilitat amb BIM i com inclou LEED, BREEAM, Passivhaus i LEAN.

 

Desprès de la pausa – cafè, va tindre lloc la 2a. sessió sobre construcció sostenible amb BIM: casos pràctics, moderada per Agustí Jardí Margalef, Soci Fundador d’APOGEA.

Sergio Muñoz, President del BuildingSMART Spain, ens va explicar el panorama nacional i internacional del BIM. I les activitats de BuildingSMART, fomentat la interoperabilitat i desenvolupant processos de estàndards i guies.

Pablo Callegaris, Director de Bimetica, Advocat, especialitzat en Dret Mercantil, Dret Internacional Privat i Dret en noves Tecnologies, va fer l’incís en que BIM permet crear un rastre digital, per poder seguir la traçabilitat del producte i les actuacions en totes les fases del projecte, ens va recordar que aquest mes de Desembre, les licitacions publiques d’edificació serà obligatori la utilització del BIM. Benjamín González, Director Desenvolupament Corporatiu de CYPE Ingenieros, va donar a conèixer l’ importància de la digitalizació del procés de validació normativa i del cicle de vida del edifici

Xavier Montoliu Coloma, Tècnic de la Gerència de Projectes i d’Obres d’Edificació d’ Infraestructures.cat, Generalitat de Catalunya, ens va ensenyar el manifest BIMCAT amb les proves pilot i ens va ensenyar alguns exemples dels 147 edificis que ja s’han fet amb la metodologia BIM per part de Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, com instituts, escoles, residencies.

Vàrem comptar amb experts i especialistes com Infraestructures de la Generalitat de Cataluña, ITeC, Bimetica, CYPE Ingenieros, DOMOTYS, BuildingSMART Spanish Chapter, BIMCommunity, APOGEA.

4t Cicle de Conferències BioEconomic® 2017 – 2018    “Smart City Tarragona 2018”